بارش باران٬ آب گرفتی و نفوذ آب در پای منار جام در ولسوالی شهرک ولایت غور افغانستان٬ منجر به تخریب قسمتهای این اثر باستانی شده است.
سیدانورعلا رحمتی٬ والی غور از قسمتهای تخریب شده این منار دیدن کرده و میگوید که بخشیهای از دیوار حفاظتی رود خانه کنار منار جام تخریب شده و آب در پای این منار نفوذ کرده است.
آقای رحمتی گفت: ̎ بیش از سی متر دیوار استنادی اطراف منارجام که سال گذشته از سوی موسسات خارجی ساخته شده بود٬ بدلیل کیفیت پایین مواد ساختمانی٬ تخریب شده و آب به پای منار نفوذ کرده است.̎
والی غور هشدار داد در صورت که جلو نفوذ آب گرفته نشود و برای ترمیم بخشهای تخریب شده دیوار حفاظتی اقدام نشود٬ به زودی دیگر قسمتهای منار جام ازبین خواهد شد.
منار جام، که از آن به عنوان کهنسال ترین بنای خشت و گل جهان نام برده میشود، در قرن دوازدهم میلادی در ولایت غور ساخته شد.
برخیها میگویند که این بنا بعد از قطب منار در دهلی نو هندوستان با حدود هفتاد متر ارتفاع٬ بلندترین مناره خشتی جهان است.
یونسکو گفته است که منار جام یکی از سازههای خارق العاده معماری و کهنسال ترین برج خشتی باقی مانده در جهان است.
پیش از این نیز٬ مرکز حفظ میراث جهانی یونسکو از آنچه این مرکز عدم توجه کافی برای حفاظت منار جام خوانده بود٬ اظهار نگرانی کرده است.
دولت افغانستان در سال ۲۰۰۷ به ارزش دوصد هزار دالر امریکایی را برای بازسازی٬ حفظ و مراقبت از منار جام تخصیص داد اما از سرنوشت این پول تا هنوز گزارشی دقیق در دست نیست.
این پول پس از آن در اختیار وزارت اطلاعات و فرهنگ قرار گرفت که کریم خریم وزیر اطلاعات و فرهنگ آنوقت گزارشی را از وضعیت منار جام به مجلس کابینه ارایه کرد.
او از اعضای کابینه خواسته بود که برای ساخت استحکامات لازم برای محافظت از منار جام، به دوصد هزار دلار بودجه نیاز است.
برخی از کارشناسان موجودیت رودخانه کنار منار جام را بزرگترین تهید برای این منار خوانده اند.
باشندگان محل اما میگویند دیوار حفاظتی در اطراف این رودخانه از سوی موسسات خارجی ساخته شده٬ اما به گفته آنها مواد ساختمانی به کار رفته در این دیوار به حدی پایین بوده که بخشهای این دیوار بلافاصه پس از ساخت تخریب شده است.
باشندگان محل میگویند که ریاست اطلاعات و فرهنگ غور توجه جدی در بخش حفظ و مراقبت منار جام ندارد و علاوه بر این دیگر آثار باستانی این ولایت نیز در حال نابودی قرار دارد.
فخرالدین آریا پور٬ رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور اما میگوید که منار جام در معرض سیلاب قرار دارد و بارانهای موسمی تهدید جدی را متوجه این منار کرده است.
در همین حال٬ والی غور هیاتی را موظف کرده است تا برای ترمیم دیوار حفاظتی و بازسازی بخشهای تخریب شده منار جام وار عمل شود.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2047